Wybieramy wino na uroczystą kolację.

Wybieramy wino na uroczystą kolację.

1 marca, 2016 0 przez Infopress

Uroczysta kolacja niezależnie od tego, z jakiej jest okazji odprawiania, zawsze powinna mieć odpowiednią oprawę, a tutaj bardzo pomocne będzie oczywiście dobre wino. Mówiąc dobre wino, mamy jednak na myśli rzeczywiście wino dobre, wyszukane z gustem i smakiem, dopasowane do serwowanych potraw, a nie po prostu pierwsze lepsze wino, wątpliwej jakości i atrakcyjnej ceny. Czym więc powinno się charakteryzować dobre wino? W jaki sposób dopasować je do konkretnych potraw? Przyjrzyjmy się tym kwestiom, aby w przypadku organizacji własnej, uroczystej kolacji, nie mieć z tego tytułu, żadnych poważniejszych problemów, zaś sama kolacja była przygotowana perfekcyjnie w każdym calu.

Rodzaje dostępnego wina.

W pierwszej kolejności przyjrzyjmy się jednak naszym możliwościom w zakresie doboru odpowiedniego wina w konkretnych przypadkach. Bardzo ważnym jest, aby każde wino było starannie dopasowane do serwowanego dania, bowiem w niektórych przypadkach, po prostu nie będzie to dobre połączenie a i smak nie będzie należał do najlepszych. Sam podział wina jest tutaj bardzo szeroki i zależny od wielu czynników.

  • Podział wina ze względu na barwę: czerwone, białe, różowe
    Podział wina ze względu na moc: lekkie (do 10% alkoholu), średnio mocne (10-14% alkoholu), mocne (14-18% alkoholu), wzmacniane (powyżej 18% alkoholu – wino alkoholizowane)
  • Podział wina ze względu na zawartość cukru: wytrawne (1-3g cukru na litr), półwytrawne (3-10g cukru na litr), półsłodkie (10-16g cukru na litr), słodkie (powyżej 16g cukru na litr), bardzo słodkie (powyżej 45g cukru na litr)
  • Podział wina ze względu na przeznaczenie: aperitif (wermuty, wina gorzkie, porto, sherry), stołowe (wytrawne i półsłodkie), deserowe (mocne, słodkie), likierowe, spożywane jako deserowe (mocne, bardzo słodkie, ekstraktywne, pełne w smaku)
  • Podział wina ze względu na cechy specjalne: musujące z naturalnie wytworzonym dwutlenkiem węgla, gazowane – sztucznie wzbogacone o dwutlenek węgla, ziołowe – przyprawiane ziołami, lecznicze zawierające chininę, oraz pepsynę (pobudzające apetyt)

Widzimy więc dość wyraźnie, że sam podział wina jest dość szeroki, zaś prawidłowy wybór będzie tutaj dość utrudniony. Niemniej jednak postaramy się go dokonać, przede wszystkim mając na względzie podział wina ze względu na przeznaczenie.

Prawidłowy dobór wina.

Wybierając wino do przygotowywanej kolacji, powinniśmy przede wszystkim sugerować się podziałem ze względu na przeznaczenie. Według niego możemy śmiało dobrać wino do każdej części naszej kolacji.

  • Na początku wypadałoby więc podać jakieś wino gorzkie, albo wermuta, w ramach aperitif
  • W następnej kolejności powinniśmy znaleźć odpowiednie wino półsłodkie lub wytrawne, jako wino podawane do posiłku głównego
  • Na koniec zaś wyszukać wino słodkie lub bardzo słodkie, które zaserwujemy do deseru, jeśli jest przewidziany w menu naszej kolacji.

Oczywiście kluczową kwestią będzie także umiejętne znalezienie dobrego wina, ale o tym już pisaliśmy wcześniej, toteż odsyłamy do wpisu – jak rozpoznać dobre wino – gdzie znajdziecie więcej informacji w tym zakresie.

Podsumowanie

Mamy nadzieję, że powyższy tekst okaże się bardzo pomocny i każdemu z czytelników uda się dopasować odpowiednie wino do organizowanej uroczystej kolacji, niezależnie od przyczyn jej organizowania. Dobre wino bowiem, to połowa sukcesu w tej materii.