Przeprowadzanie dezynsekcji
29 maja, 2016Wszelkiego rodzaju owady wykazujące szkodliwość dla działalności człowieka są wielce niepożądane, wobec czego też, należy w razie ich pojawienia się w miejscach gdzie tego sobie nie życzymy, przeprowadzić działania mające na celu pozbycie się ich. Będzie to przede wszystkim dezynsekcja, która polega na zastosowaniu odpowiednich środków mających na celu odstraszenie bądź też uśmiercenie owadów. Zobaczmy wobec tego, jakiego rodzaju owady będą szkodliwe dla nas, oraz jakie zagrożenia niesie ich pojawienie się. Sprawdźmy też, w jaki sposób można w każdym przypadku skutecznie się pozbyć przeprowadzając dezynsekcję.
Metody przeprowadzania dezynsekcji.
Kiedy stwierdzimy występowanie niebezpiecznych i szkodliwych dla człowieka i jego działalności owadów, należy bezzwłocznie przeprowadzić dezynsekcję. Przeprowadzana jest ona różnymi metodami, w zależności od rodzaju występujących zagrożeń, aby za każdym razem osiągać maksymalny poziom skuteczności działania. Najczęstszymi metodami dezynsekcji są metody chemiczne – dezynsekcja chemiczna polega na używaniu chemicznych środków owadobójczych, czyli insektycydów.
- Dezynsekcja kontaktowa – powodująca śmierć owadów poprzez kontakt środka chemicznego z jego ciałem, w którym to momencie powodują paraliż układu nerwowego.
- Dezynsekcja pokarmowa – w tym przypadku istotnym jest, aby doszło do spożycia środka owadobójczego przez szkodliwe owady.
- Dezynsekcja oddechowa – wystarczy aby szkodnik pojawił się w pobliżu rozpylonego środka, którego cząstki dostaną się do jego układu oddechowego.
Wybierając środki trujące należy zwrócić także szczególną uwagę na bezpieczeństwo ludzi oraz zwierząt znajdujących się w pobliżu przeprowadzanej dezynsekcji. Inne substancje będziemy stosować w przypadku pomieszczeń użytkowanych przez ludzi, a inne w przypadku magazynów i innych mniej uczęszczanych obiektów, gdzie dezynsekcja może być przeprowadzana na większą i bardziej agresywną skalę.
Szkodniki z którymi należy walczyć.
Niebezpiecznych dla człowieka szkodników jest stosunkowo sporo, toteż tutaj wymienimy tylko te, które występują zdecydowanie najczęściej.
- Karaluchy – wszystkożerne owady niepotrafiące chodzić po ścianach. Niszczą produkty spożywcze oraz roznoszą choroby i pasożyty.
- Prusaki – wszystkożerne owady radzące sobie tak na powierzchniach poziomych jak i pionowych. Zanieczyszczają żywność wieloma bakteriami i wirusami, których są nosicielami.
- Pluskwy – owady ciemnobrązowe, żywiące się krwią człowieka. Pozostawia wydzielinę na skórze, która powoduje pieczenie i pęcherze.
- Wołki zbożowe – niewielkie chrząszcze o czarnej barwie. Odżywiają się ziarnami zbóż niszcząc je do tego stopnia, iż nie nadaje się do dalszego spożycia przez człowieka.
- Rybiki cukrowe – nieduże srebrzyste owady o charakterze wszystkożernym. Potrafią przetrawić nawet celulozę.
- Mkliki mączne – aktywne nocą motyle niewyrządzające szkód, aczkolwiek rozmnażając się pozostawiają gąsienice, które już tak łaskawe dla człowieka nie są. Żywią się ziarnem i pozostawiają na nich lepkie nici, które sprawiają, iż jest to zanieczyszczone ziarno nie nadające się do spożycia.