Opiekacze do kebaba i gyrosa

Opiekacze do kebaba i gyrosa

17 sierpnia, 2021 0 przez Infopress

Trudno jest sobie wyobrazić kuchnię orientalną bez aromatycznego, dobrze przypieczonego mięsa. Najsłynniejsze danie – kebab – swoją historią sięga starożytnej Persji, chociaż obecnie kojarzone jest przede wszystkim z Turcją, która rozsławiła go w całej Europie. Cały sekret tkwił w tym, by mięso opiekać pionowo na rożnie, dzięki czemu tłuszcz spływał po całym wyrobie, co nadawało mu soczystości i odpowiedniego aromatu. Nie oznacza to jednak, że w innych miejscach nie korzystano z podobnej techniki – grecki gyros przygotowuje się w identyczny sposób, a różnice w smaku biorą się przede wszystkim z przypraw i sposobu krojenia. Dziś do przygotowania tradycyjnego mięsa niezbędne są wysokiej klasy opiekacze.

Opiekacze do kebaba – rodzaje

Profesjonalne opiekacze do kebaba dzielą się na dwie kategorie – gazowe oraz elektryczne, warto więc zastanowić się nad odpowiednim wyborem zasilania w pierwszej kolejności. Ciężko jest wskazać konkretną przewagę któregoś z typu – wg utartych opinii grill gazowy nieco mniej wysusza mięso, natomiast elektryczny opieka je równomiernej. W rzeczywistości jednak, stawiając na sprawdzone urządzenie uznanej marki, będziemy mieć pewność, że mięso będzie idealnie przyrządzone. Praktycznie wszystkie opiekacze wykonane są ze stali nierdzewnej chroniącej urządzenia przed korozją.

Na co zwracać uwagę przy zakupie

Najważniejszym kryterium doboru będzie wydajność urządzenia, musimy więc znać wcześniej jego przeznaczenie – czy będzie to opiekacz do niedużego foot trucka, czy jedna z maszyn działająca w większym barze bądź restauracji. Od tego zależeć będzie na jakie parametry warto zwracać uwagę. Znaczenie na pewno będzie mieć ilość palników oraz stref grzewczych oraz zakres ich regulacji.

Najbardziej zaawansowane opiekacze do kebaba posiadają kilka palników, dzięki czemu jesteśmy w stanie przygotowywać jednocześnie kilkadziesiąt kilogramów mięsa. Nie mniej istotna na pewno będzie moc urządzenia, a także dopuszczalna średnica oraz waga zawieszanego na opiekaczu mięsa (niektóre pozwalają na zawieszenie nawet 90-kilowych kawałków). Przy tak intensywnej eksploatacji istnieje duże ryzyko awarii, zwróćmy też więc uwagę na dostępność zapasowych elementów oraz sprawność działu serwisowego danej firmy. Warto wcześniej zapoznać się z ofertą specjalistycznych sklepów takich jak Investhoreca (https://investhoreca.pl/kebab-gyros-opiekacze-do-kebaba), by rozeznać się w najnowszych modelach – poza podanymi atrybutami mogą się one różnić chociażby dodatkowymi akcesoriami czy trybami pieczenia.