Oliwa extra virgin – właściwości
6 sierpnia, 2021Oliwa extra virgin jest w zasadzie sokiem, który został wyciśnięty z oliwek, bez użycia rozpuszczalników. W procesie pozyskiwania oliwy nie zachodzi tutaj przemysłowy proces rafinacji. Dzięki ekstrakcji oliwy wprost z owoców, zachowane zostają wszystkie naturalne i niezwykle drogocenne substancje naturalne, w które bogate są oliwki.
Spis treści, czyli co w artykule
Jak rozpoznać prawdziwą oliwę extra virgin?
Aby oliwa została zakwalifikowana jako extra virgin, musi spełnić szereg wymagań, dotyczących stopnia nasycenia jej tlenem, wilgotności, a także nasycenia cieczy estrami. Naturalna oliwa extra virgin nie może mieć też nigdy poziomu kwasowości wyższego niż 0,8 procent. Najlepszej jakości oliwy naturalne mają kwasowość nieprzekraczającą 0,3 procent, są to produkty typu premium. Jeśli znajdziemy producenta oliwy charakteryzującej się takimi wskaźnikami, możemy być pewni, że warto zostawić u niego każde pieniądze w zamian za taki produkt. Dobrej jakości oliwy znajdziecie w sklepie internetowym Aleora.
Oliwa extra virgin w kuchni i w kosmetyce
Oliwa extra virgin jest nie tylko jednym z najzdrowszych olejów spożywczych. Jest to też jedna z najlepiej pachnących oliw, których możemy używać w kuchni. Zdecydowanie poleca się stosowanie oliwy extra virgin tam, gdzie jej jakość będzie szczególnie doceniona, czyli w sałatkach. Zwolennicy naturalnej pielęgnacji polecają również stosowanie oliwy extra virgin jako składnika maseczek do twarzy oraz do włosów. Szczególnie polecana jest oliwa extra vergin wymieszana z miodem – taka mieszanka, stosowana na włosy, działa jak najlepszy humektant.
Zdrowotne i odżywcze właściwości oliwy extra virgin
Poza właściwościami odżywczymi, cenne są właściwości zdrowotne oliwy extra virgin. Regularne spożywanie tego rodzaju oliwy nie tylko przyczynia się do obniżenia „złego” cholesterolu oraz poprawia funkcjonowanie naszego układu krwionośnego. Sprzyja budowaniu naturalnej odporności, a dla osób zmagających się z problemami z wątrobą jest drogocenna ze względu na właściwości rozbijania kamieni żółciowych. Wykazano również, że dieta, do której zaciągnęliśmy naturalną oliwę extra virgin, zapobiega rozwijaniu się nowotworów. Zdecydowanie też jest to mocny antyoksydant, opóźniający proces starzenia się organizmu. Przygotowując dania z oliwą należy jednak pamiętać, że po obróbce termicznej traci ona większość właściwości zdrowotnych.
*Więcej o tym, jakie właściwości ma oliwa extra virgin, przeczytacie tutaj: https://www.aleora.pl/.