Jak rozpoznać dobre wino?

Jak rozpoznać dobre wino?

16 kwietnia, 2014 0 przez Infopress

Każdemu z nas z całą pewnością przytrafiła się już niejednokrotnie okazja na skosztowanie wina, aczkolwiek z reguły nie mamy pojęcia czy jest to wino naprawdę dobre, czy też tylko zwykłe wino, jakich pełno na rynku. Niestety, ale rozpoznanie po smaku i aromacie dobrego wina, nie jest takie proste i wymaga odpowiedniej wiedzy oraz doświadczenia, wobec czego będziemy tutaj skazani na nieco inne metody, aby przekonać się czy wino jest dobrej jakości czy też nie. Poniżej postaramy się przedstawić krótkie porady za pomocą których każdy z nas może samodzielnie przeprowadzić test, czy dana butelka wina będzie dobrej jakości, czy też lepiej sobie taki zakup podarować. Zapraszamy serdecznie do lektury. 

Spis treści, czyli co w artykule

Wygląd wina.

Przede wszystkim powinniśmy w pierwszej kolejności sprawdzić czy wino jest odpowiednio klarowne. Jakiekolwiek mętne zawiesiny są absolutnie niewskazane, tak samo jak brązowienie w przypadku wina białego. Jest to pierwszy sygnał, który powinien nas zaalarmować iż z jakością konkretnej butelki wina jest coś ewidentnie nie tak. Tego typu problemy wynikają przede wszystkim z wadliwie przeprowadzonych procesów winiarskich, przede wszystkim zaś fermentacji oraz następnie klarowania wina. Dobrze wykonane wino, niezależnie od smaku będzie czyste i pozbawione jakichkolwiek tłustych plam, przebarwień oraz zawiesin.

Zapach wina.

Tutaj przede wszystkim musimy sprawdzić, czy w zapachu wina można wychwycić jakiekolwiek niepokojące zapachy, w stylu odoru drożdży, czy też siarki. Dobre wino pachnie lekko alkoholem a przede wszystkim owocami z których zostało wykonane. Jedynie w przypadku win produkowanych na bazie drożdży Brettanomyces, można wychwycić lekki zapach stajni, który jednakże w przypadku dobrze wykonanego wina, będzie jego dodatkowym atutem. W tym celu jednak musi on pozostać z tyłu, aby całkiem nie zagłuszyć pozostałych aromatów wina, które przecież będą najważniejsze w tym przypadku.

Smak wina.

Na końcu, kiedy wino przejdzie już wszystkie poprzednie testy, przyjdzie czas na zbadanie jego smaku. W tej kwestii jednak spotkamy się już ze stosunkowo sporym problemem, bowiem trzeba tutaj znać pewne zasady smakowania wina. Przede wszystkim jednak musimy pamiętać, iż smak dobrego wina, utrzymuje się w ustach stosunkowo długo od przełknięcia, zaś w przypadku kiepskich produkcji, smak ten jest w stanie zniknąć już po upływie około pół minuty. Mówimy wtedy o winie krótkim. Warto także zwrócić uwagę na fakt, czy w danym winie nie dominuje zanadto jeden element smakowy, bowiem to także będzie dość negatywne. Po prostu składniki smakowe powinni się dobrze skomponować, gdyż na przykład przewaga samego smaku owoców, będzie skutkować tym, iż poczujemy się jakbyśmy po prostu pili kompot a nie wino.

Podsumowanie.

Reasumując, mamy tutaj dość prostą drogę do określenia tego, czy konkretne wino nie posiada czasem którejś z wymienionych wyżej wad. Jeśli nie posiada to możemy spokojnie przyjąć założenie iż jest to wino całkiem dobre. W przeciwnym przypadku, będzie to raczej wino nie warte uwagi. Wino, którego pełno jest w marketach i podrzędnych sklepikach. Dobre sklepy winiarskie oraz winiarnie, takie jak warszawskie bistro Zuzu z całą pewnością nie narażą swojej dobrej opinii serwując tego rodzaju napitek swoim klientom. W związku z tym też, polecamy przede wszystkim markowe sklepy i winiarnie, w których każda lampka będzie jednym z wspanialszych doznań, na jakie może sobie pozwolić miłośnik wina.